Inkopen kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld op de traditionele wijze of met behulp van prestatie-inkoop. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen beide methodieken?

Prestatie-inkoop

Het woord ‘prestatie-inkoop’ is de Nederlandse vertaling van het Engelse woord ‘Best Value Procurement’. Met behulp van prestatie-inkoop koop je op een andere manier in om de samenwerking tussen klant en leverancier te optimaliseren.

Wie is de expert?

Bij traditionele inkoop wordt de opdrachtgever als de expert gezien. Prestatie-inkoop draait de rollen om. Nu is de aanbieder de expert. Waarom? Omdat hij precies weet wat ie moet doen en waar ie goed in is. Het gaat er nu dus om dat de inkoper de expert herkent. Hierbij komt de nadruk te liggen op het voortraject en niet meer om de controle achteraf. Wil je de juiste aanbieder kiezen dan moet je gezamenlijk zorgen voor een goed voortraject.

Gedetailleerde versus simpele informatie

Veel gebruik maken van details kan onzekerheid met zich meebrengen. Wat op zijn beurt weer risico’s kan veroorzaken. Daarom gebruikt prestatie-inkoop juist dominante informatie. Informatie die simpel is, niet-technisch, met heldere resultaten en die iedereen begrijpt. Met dominante informatie is er geen ruimte meer voor onzekerheid.

Minimaliseer je risico’s

Gaat het bij traditionele inkoop over het verplaatsen van risico’s; bij prestatie-inkoop ligt de nadruk op het minimaliseren hiervan. De ‘risico’s overkomen ons’ mentaliteit maakt plaats voor een proactieve zoektocht naar oplossingen om verstoringen de baas te kunnen zijn. Stap 1 is natuurlijk het beheersen van risico’s. Maar wat te doen als een risico niet beheerst kan worden? Dan draag je het risico over naar die persoon die het beste in staat is het risico te minimaliseren.

Volg een prestatie-inkoop workshop

Wil je meer weten over prestatie-inkoop? Of hoe je dit kunt toepassen binnen je bedrijf? Sterk biedt verschillende workshops en trainingen aan om Best Value Performance beter onder de knie te krijgen en meer rendement te halen uit je bedrijf.


Guido Koreman
gecertificeerd BVP trainer en adviseur